Lukaku izvrijeđan na Sardiniji, ali navijači Intera tvrde: “Nije to rasizam!”

Samo što je došao u Italiju, Romelu Lukaku postao je žrtva rasističkih uvreda.

Rasizam je sve zastupljeniji u najjačim nogmetnim ligama, posebno se to odnosi na Italiju i Englesku. Nakon nekoliko užasavajućih slučajeva rasističkog vrijeđanja na mečevima Premier lige, sada je to na svojoj koži osjetio i Lukaku u Seriji A.

U nedjelju, kada je zabio gol iz penala za pobjedu Intera nad Cagliarijem na Sardiniji, navijači domaćeg tima su ga vrijeđali tako što su oponašali majmuna.

“Godinama to govorim, ali i dalje nema nikakve akcije. Dame i gospodo, ovo je 2019. godina i umjesto da idemo naprijed, mi nazadujemo”, rekao je Lukaku.

Navijači Cagliarija su prošle sezone na rasnoj osnovi vređali Moisea Keanea, dok je igrao za Juventus, kao i Blaisea Matuidija, godinu dana ranije.

Iako svi kritikuju navijače Cagliarija i nazivaju ih rasistima, navijači Intera stali su u njihovu odbranu, doslovno okrenuvši leđa svom novom idolu.

“Zdravo Romelu. Pišemo ti u ime Curva Norda, u ime dečki koj su te dočekali kada si stigao u Milano. Zaista nam je žao što si mislio da je ono što se dogodilo u Cagliariju rasistički. Moraš shvatiti da Italija nije poput mnogih drugih sjevernoevropskih zemalja u kojima je rasizam stvarni problem. Razumijemo da se učinilo rasističkim, ali nije bilo tako”, objavljeno je na grupu Interovih navijača.

“U Italiji se služimo nekim ‘načinima’ samo da pomognemo našim timovima i pokušavamo iznervirati naše protivnike, ne zbog rasizma, već da ih poremetimo. Mi smo organizacija multietničkih navijača i uvijek smo ugošćavali igrače sa svih strana. Međutim, oduvijek smo se tako ponašali s igračima drugih timova u prošlosti, a vjerojatno ćemo i u budućnosti. Nismo rasisti, ni mi, a ni navijači Cagliarija. Moraš shvatiti da na svim talijanskim stadionima ljudi navijaju za svoje timove, ali istovremeno navijaju za protivnike ne za rasizam, već kako bi pomogli vlastitom timu”, naveli su.

„Pravi rasizam potpuno je druga priča i svi ga talijanski nogometni navijači jako dobro poznaju. Kada izjavite da je rasizam problem u borbi protiv Italije, samo pomažete represiji protiv svih navijača fudbala, uključujući nas, i doprinosite stvaranju problema kojeg zapravo i nema, a ne na način na koji je to percipirano u drugim zemljama. Pomozite nam da razjasnimo što je zapravo rasizam i da talijanski navijači nisu rasistički. Borba protiv stvarnog rasizma mora započeti u školama, a ne na stadionima, navijači su samo navijači i ponašaju se na različite načine kada su unutar stadiona, za razliku od onih u stvarnom životu”, poručuju navjerniji navijači Intera.

“Dobrodošao, još jednom, Romelu”, stoji na kraju saopštenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error

Zapratite nas

Gmail
Facebook
Facebook
Instagram